icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Een miljard mensen voorzien van zoet water uit de Haagse haven

Een miljard mensen voorzien van zoet water uit de Haagse haven -SDG 6

21 mei 2022

Bijna twee op de drie mensen op aarde zullen minstens een maand met ernstige waterschaarste te maken hebben en in 2030 zullen bijna 700 miljoen mensen ontheemd zijn als gevolg van waterschaarste. Toegang tot zoet water is een groeiende crisis en ondernemers als Reinoud Feenstra ontwikkelen oplossingen voor onze groeiende watercrisis.

Na een studie werktuigbouwkunde en duurzame energietechnologieën aan de TUDelft deed Reinoud ervaring op in waterbehandeling en duurzame energie. Na te hebben gewerkt aan een proefsysteem in Indonesië gevolgd door een reis naar Madagaskar om mogelijke zoetwateroplossingen te onderzoeken, startten Reinoud en zijn mede-oprichter, Sid Vollebregt, Elemental Water Makers (EWM) in 2012. EWM levert "technologieën voor ontzilting van water aangedreven door hernieuwbare energie" , zoals Reinoud zei toen we gingen zitten om te horen hoe hij zijn bedrijf begon en waarom ze ervoor kozen hun bedrijf in Den Haag te vestigen.

Providing One Billion People with Freshwater from The Hague’s Harbour

Door deel uit te maken van YES!Delft Incubator kreeg EWM de kans om hun producten te testen. Daarnaast hielpen de cursussen en coaching van YES!Delft, evenals de verschillende challenges door programmapartners waarmee ze geld wonnen om het bedrijf verder te ontwikkelen. Een van hun eerste projecten in Senegal toonde aan hoe impactvol hun technologie kan zijn. "We gingen kijken hoe mensen de smaak van echt goed zoet water waarderen in plaats van brak water, dat ze gedwongen worden te drinken", vertelt Reinoud. Brak water verwijst naar water dat zouter is dan zoet water, maar minder zout dan zeewater.

EWM zorgt voor vers water met behulp van zonne-energie, en produceert niet een paar liter per dag maar meerdere kubieke meters per dag! Ze hebben nu systemen in meer dan 25 landen over de hele wereld, variërend van zeer afgelegen gemeenschappen tot luxe resorts. Ze hebben ook energieterugwinningssystemen geïmplementeerd die de geschiktheid van hun oplossing verder vergroten door tot 70 procent van de benodigde energie te besparen.

Desalination project EWM

Als op water gericht bedrijf, voelt Den Haag met het strand en het kantoor in de haven als een perfecte match. Reinoud legde uit hoe fijn het is om in de buurt te zijn van gelijkgestemde mensen die genieten van de oceaan en zich zorgen maken over het milieu.

In wezen was de vestiging in de haven van Scheveningen de logische en ideale keuze voor het bedrijf om te groeien. Omdat beide oprichters al in het gebied woonden en aan de waterkant met hun kantoor zijn, kunnen ze hun pilotsysteem dicht bij hebben. Het is ideaal om bezoekers de mogelijkheden van hun systemen te tonen en te laten testen. Ook voor hun vele reizen is Den Haag ideaal gelegen, met zowel Rotterdam -The Hague Airport als Schiphol Airport op korte afstand. Bovendien is de nabijheid van de haven van Rotterdam gunstig voor het vervoer van hun machines over de wereld. Daarnaast is er een schat aan technisch talent in het veld vanwege de nabijgelegen universiteiten.

Reinoud en zijn team lijken misschien de relaxte strandtypes met hun liefde voor surfen en kitesurfen op de Haagse stranden, maar hun doelen zijn allesbehalve relaxed. Ze hebben berekend dat ze binnen tien jaar een miljard mensen van zoetwater kunnen voorzien, een monumentaal doel gezien de toestand van onze wereld. Het advies van Reinoud voor oprichters van nieuwe startups die gevestigd zijn of van plan zijn naar Den Haag te komen is: “kom zeker af en toe naar het strand, aangezien je er zo dichtbij zit als je in Den Haag bent. Het is perfect om een nieuw perspectief en frisse gedachten te krijgen, terwijl je geniet van het buiten zijn. Afgezien daarvan zou ik zeker zeggen om deel te nemen aan de zakelijke evenementen en actief te worden in de ondersteunende en sterke startup-gemeenschappen in de stad!”