Hoe Museon-Omniversum de SDG’s tot leven brengt
17 juni 2024
“Het gaat mij persoonlijk niet om het vullen van de zalen, maar om het maken van impact. Als iemand bijvoorbeeld na het kijken van de film ‘Secret of the Sea’* beter begrijpt wat de onderwaterwereld te bieden heeft, dan geeft dat mij voldoening,” zegt Masja Brouwer, senior Marketing & Communicatieadviseur bij Museon-Omniversum. Samen met haar duiken we dieper in het verhaal achter dit unieke museum, de bijzondere fusie, en de huidige expositie over de SDG’s (Sustainable Development Goals).
Samen Sterk: Museon en Omniversum Verenigen voor 160 Jaar Educatie en Inspiratie
Museon werd 120 jaar geleden opgericht als museum voor het onderwijs en beheert sindsdien de hele brede collectie van de gemeente Den Haag, met meer dan 330.000 objecten. Naast het Museon zit het Omniversum, dat al 40 jaar bezoekers inspireert met indrukwekkende films op een gigantisch koepelscherm. “Als buren hadden wij ongeveer dezelfde boodschap. Daarom was het logisch om te fuseren,” vertelt Brouwer. “Samen bestaan wij nu al 160 jaar. Het Omniversum inspireert met beelden, terwijl het Museon de uitleg met collectie, woord en activiteiten biedt. We vullen elkaar perfect aan.”
In de tentoonstelling kunnen bezoekers ontdekken hoe duurzame oplossingen stedelijke en mondiale problemen aanpakken, en wat je zelf kunt doen. Zo kijken we naar de toekomst en bouwen we samen aan een gezonde en veilige wereld. De tentoonstelling is sterk verbonden met de SDG’s. “Wij hebben een publieke functie en vertellen verhalen aan de hand van de SDG’s,” legt Brouwer uit. “We noemen ze bij ons publiek ‘de werelddoelen’ en leggen per doel uit wat het precies inhoudt, met interactieve elementen om je geest te stimuleren.”
Een van de interactieve elementen is bijvoorbeeld het gebruik van een strippenkaart, waarmee je langs de SDG’s gaat en stellingen beantwoordt. Bij SDG 2 (gezonde voeding) krijg je verschillende vormen van eten te zien, zoals insecten en vegetarische opties. De stelling is: Durf jij insecten te eten? Je ponst een gaatje bij Ja of Nee in het formulier. Na 17 stellingen stop je je strippenkaart in een automaat en krijg je te zien welk type wereldburger je bent, legt Masja uit. ''Alles is natuurlijk goed, maar het geeft inzicht in welke elementen jij belangrijk vindt.”
Educatieve Avonturen: Van Strippenkaarten tot Zeereservaten
Voor scholen zijn er educatieve programma’s met strippenkaarten en boekjes op verschillende niveaus. Lagere school- en middelbare schoolklassen zijn vaak ongeveer een uur bezig met de interactieve expositie, en kunnen naderhand ook een film kijken. We ontvangen dagelijks twee tot drie klassen, wat neerkomt op ongeveer 30.000 kinderen per jaar. Daar zijn we echt trots op!” Ook voor zakelijke bezoekers biedt Museon-Omniversum een extra dimensie met speciale stellingen voor hen. “Ze kiezen ons niet alleen voor de duurzame locatie, maar ook voor de extra inhoudelijke verdieping die wij bieden.''
Soms lijken de SDG’s wat abstract, maar ze veroorzaken echt verandering en bewustwording. Een mooi voorbeeld is SDG 14, leven in het water. “Vorig jaar werd wereldwijd besloten om zeereservaten te beschermen. Onze National Geographic tentoonstelling Pristine Seas en Secrets of the Sea film sloot daar 100% op aan. Wij vierden het besluit bij SDG 14 met een slinger van (door bezoekers gevouwen) origamivissen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe de SDG’s op de actualiteit aansluiten en van toepassing zijn op bijna elk aspect van ons leven. Het toont aan dat iedereen, op zijn eigen manier, kan bijdragen aan een betere en duurzamere wereld.