Kinderen en burgemeesters begraven tijdscapsule bij het Vredespaleis
23 september 2024
Op zaterdag 21 september 2024, de internationale dag van de vrede, vond een bijzondere gebeurtenis plaats in de voortuin van het Vredespaleis. Burgemeester Van Zanen en de 17-jarige burgemeester van Madurodam, Rand, begroeven samen een tijdscapsule. Deze capsule bevat brieven en tekeningen van zo'n 150 kinderen, waarin zij hun wensen en ideeën voor een veiligere en vredigere wereld hebben vastgelegd.
Een historische dag
De dag begon in de grote zaal van de Haagse Academie voor Internationaal Recht, waar de kinderen hun wensen in de tijdscapsule legden. Burgemeester Van Zanen legde uit hoe Den Haag de Internationale Stad van Vrede en Recht is geworden en waarom dit zo belangrijk is. Iljan van Hardevelt, algemeen directeur van de Stichting Carnegie vertelde over het Vredespaleis. Universitair docent Joris van de Riet sprak met drie jongeren over de betekenis van vrede en recht in het dagelijks leven en over internationaal recht. Na afloop genoten veel kinderen en hun ouders van een wandeling en speurtocht door de tuin van het Vredespaleis.
"Vandaag willen we iets bijzonders doen om aandacht te vragen voor vrede. We willen de boodschap van vrede doorgeven aan de toekomst." - burgemeester Jan van Zanen
125 brieven voor vrede
125 kinderen uit verschillen de delen van de stad deden aan de activiteit mee. Dit aantal is symbolisch gekozen omdat Den Haag al 125 jaar de stad is waar mensen samen bijdragen aan SDG 16: vrede, recht en sterke publieke diensten.
Deze traditie werd 125 jaar gelen geboren tijdens de eerste Haagse Vredesconferentie. Toen (in 1899) kwamen 26 landen bijeen om te praten over ontwapening en oorlogsregels. Er weren verschillende verdragen aangenomen en ook werd besloten om een speciaal hof op te richten: het Permanente Hof van Arbitrage. Voor het hof moest een passend gebouw komen en zo werd besloten om het Vredespaleis te bouwen. In 1907 vond de Tweede Haagse Vredesconferentie plaats met 44 landen. Tijdens deze conferentie werd de eerste steen van het Vredespaleis gelegd. Het gebouw moest dienen als onderkomen voor het Permanente Hof van Arbitrage en de grootste bibliotheek voor internationaal recht en vrede. Op 28 augustus 1913 werd het Vredespaleis officieel geopend.
Tegenwoordig huisvest het Vredespaleis naast het Permanente Hof van Arbitrage ook het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en de Bibliotheek van het Vredespaleis. De Carnegie Stichting beheert het gebouw.
348 likes, 4 comments - burgemeesterjanvanzanen on September 21, 2024: "Vandaag vereeuwigden ruim 125 scholieren hun vredeswens in een tijdscapsule voor de toekomst. Deze kist blijft bewaard in de tuin van het Vredespaleis. Het Vredespaleis is gebouwd na de eerste Vredesconferentie die 125 jaar geleden in Den Haag plaatsvond. Het Permanent Hof van Arbitrage werd hier gevestigd en andere internationale organisaties volgden, waaronder het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties.".
Vredespaleis