icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-chevron-left icon-chevron-right icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Gelijke kansen voor ieder Haags kind

Stichting Lotje: voor Haagse kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken

16 juni 2025

In een stad als Den Haag, waar paleizen, pleinen en parken elkaar afwisselen, is er ook een andere realiteit. Er zijn kinderen die geen stevige schoenen hebben voor een dagje ravotten. Gezinnen voor wie een uitje naar Madurodam voelt als een verre droom. En ouders die alles geven, maar soms net tekortkomen.
Voor díe gezinnen is er Stichting Lotje – al dertien jaar lang.

De kracht van geven – maar dan met liefde en stijl

Wat ooit begon met een simpele kast vol mooie kinderkleding, groeide uit tot een bruisend burgerinitiatief dat inmiddels onmisbaar is geworden in Den Haag. We spreken Jochem Cats, freelance manager bij Stichting Lotje, over wat ze doen, hoe ze dat aanpakken en waarom het werkt.

“Bij ons geen afdankertjes in een plastic zak,” zegt Jochem direct. “Wij geloven in duurzaam delen. Mooie spullen, goed spul – kinderkleding die een tweede leven verdient.”

Het begon met De Kast van Lotje: een plek waar mensen met wat meer inkomen kleding konden doneren aan gezinnen die het goed konden gebruiken. Maar dan wel merkkleding, fris gewassen en met liefde uitgezocht. Inmiddels zijn er 22 Lotje-kasten door de stad verspreid, sommige vrij toegankelijk, andere op afspraak.

Een paar keer per jaar organiseert de stichting een vrolijke uitdeelactie: speelgoed, schoenen, boekjes, jassen – alles is gratis én feestelijk. Er zijn slingers, muziek, lachende vrijwilligers. Want bij Lotje is geven geen genade, maar een feestje. Dit is hun eerste pijler duurzaam delen, waarmee ze bijdragen aan SDG 1: Geen armoede – door direct hulp te bieden aan kinderen die opgroeien in kwetsbare omstandigheden.

Stichting Lotje

Even eruit – voor ouders én kinderen

“We kregen op een dag kaartjes aangeboden voor Madurodam,” vertelt Jochem. “En toen dachten we: waarom nemen we geen hele groep mee?”

Zo ontstond de Week van Lotje, onderdeel van de tweede pijler: activiteiten. Samen met vrijwilligers organiseert Lotje uitjes naar musea, speeltuinen, theatervoorstellingen. Niet alleen leuk voor de kinderen – maar ook voor de ouders, die even ademruimte krijgen.

“Veel van onze gezinnen leven in overlevingsstand. Dan is een dagje plezier, even niks hoeven, écht onbetaalbaar,” zegt Jochem.

Kinderen worden vaak uitgenodigd via de plekken waar ze kleding ophalen. En zo groeit er iets moois: er ontstaat verbinding, ontspanning en herinneringen die blijven plakken.

Misschien leuk om te vertellen dat Van Heugten Tours de sponsor is van het vervoer. Misschien heb je hem wel eens zien rijden: De Bus van Lotje. 

Stichting Lotje

Leren van elkaar – in de klas én op straat

De derde pijler van Stichting Lotje zijn de projecten, zoals De Klas van Lotje. En die draait om iets wat misschien nog belangrijker is dan spullen of uitjes: begrip voor elkaar.

“In deze klas brengen we kinderen van verschillende achtergronden bij elkaar. Ze stellen elkaar simpele vragen: ‘Wat is jouw droom? Wat geloof jij? Wat vind jij belangrijk?’”

Op een speelse manier leren ze dat verschillen er mogen zijn. Dat je nieuwsgierig mag zijn naar een ander. En dat respect eigenlijk begint met luisteren.

“We planten zaadjes,” zegt Jochem. “Als kinderen elkaar leren begrijpen, groeit er vanzelf iets moois in onze stad.”

Deze pijler draagt direct bij aan SDG 10: Ongelijkheid verminderen. Door ontmoetingen en gesprekken te stimuleren tussen kinderen van uiteenlopende leefwerelden, bevordert Stichting Lotje gelijke kansen, wederzijds begrip en sociale cohesie – een essentiële basis voor een inclusieve samenleving.

Vrijheid om te doen wat nodig is

Stichting Lotje draait grotendeels op vrijwilligers, donateurs, bedrijven en instellingen. En ja, er is soms subsidie – maar de stichting wil vooral zelfstandig kunnen blijven bewegen.

“We willen ondernemen. Doen wat nodig is, zonder te hoeven wachten op een goedkeuring. Want als we iets zien dat nú nodig is, willen we morgen kunnen handelen.”

Dat lukt. Juist omdat Lotje klein is in structuur, maar groots in impact. En omdat de missie helder is: elk Haags kind moet kunnen meedoen.

Doe je mee?

Misschien heb jij nog goede kinderkleding in de kast liggen. Misschien wil je vrijwilliger worden. Of misschien ken je een gezin dat wel wat steun kan gebruiken. Wat je ook doet – bij Lotje kun je verschil maken. Gewoon in je eigen stad.

Meer weten of iets bijdragen? Kijk op de site van Lotje!

Naar boven