icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-chevron-left icon-chevron-right icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
De CompostBakkers van Den Haag

Van GFT tot goud: hoe compostBakkers Den Haag vergroenen!

19 juni 2025

Wat doe je als de gemeente stopt met het ophalen van gft-afval in jouw wijk? Jan Morsch wist het wel: je neemt het heft in eigen hand. Wat begon als een praktisch idee in een buurttuin in Mariahoeve, groeide dankzij zijn initiatief en aanstekelijke enthousiasme uit tot een Haagse compostbeweging met impact. Inmiddels zorgen ruim dertig buurtcompostplekken in de stad voor minder afval én meer verbinding in de wijk.

Met hun inzet dragen de CompostBakkers actief bij aan het bouwen van duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11), stimuleren zij verantwoorde consumptie en productie (SDG 12) en zetten zij zich in voor klimaatactie door lokaal composteren te promoten (SDG 13). Ook versterken zij gezonde voedselketens (SDG 2) en dragen ze bij aan biodiversiteit en een vruchtbare leefomgeving op het land (SDG 15).

Een idee dat wortel schoot

In 2015 was Jan Morsch actief in een moestuinproject in Mariahoeve. “We wilden onze eigen compost maken om de tuin gezond te houden. Toen de gemeente stopte met het inzamelen van gft in dichtbebouwde wijken, zagen we een kans. We vroegen vrijwilligers of zij hun gft bij ons wilden brengen en daar kwamen verrassend veel positieve reacties op,” vertelt Jan.

Mensen zonder groene vingers maar mét een groen hart sloten zich aan. Binnen een paar jaar ontstonden er tientallen compostpunten verspreid door Den Haag. Jan: “We zorgen voor de voorbereiding en ondersteuning, maar de tuinen organiseren zichzelf. Buurtbewoners brengen hun gft, vrijwilligers van de buurttuin verwerken het in compostbakken. Wat overblijft is rijke, voedzame compost die gebruikt of verkocht kan worden. Een voorbeeld van circulair denken. Het gft uit de wijk, blijft in de wijk, wordt ter plekke verwerkt en weer gebruikt.”

De compostbakkers aan het werk in Den Haag

Compost als buurtbinder

Een compostplek is veel meer dan een bak voor schillen en klokhuizen. Het is een ontmoetingsplek geworden. “Je ziet mensen in de tuin die je anders nooit zou spreken. Ouderen, kinderen, drukke ouders – ze leveren allemaal hun gft en voelen zich betrokken. Kinderen vinden het prachtig om te zien hoe hun groenteafval langzaam verandert in aarde,” aldus Jan.

Daarnaast geven de Compostbakkers regelmatig workshops. “Op markten en evenementen laat ik zien hoe makkelijk het is om zelf te composteren. Bij volkstuinverenigingen geef ik praktische uitleg over het proces. Er zijn zoveel simpele manieren – iedereen kan het leren.”

Gratis compostvat? Goed idee!

Recent ging Jan samen met de gemeente Den Haag aan de slag met een nieuw initiatief: gratis compostvaten voor bewoners. “We mikten op vijftig aanvragen, maar nog vóór de actie officieel van start ging, zaten we daar al op. Binnen drie weken hadden 350 mensen zich aangemeld. In het najaar komt een nieuwe ronde.”

Zelf een compostvat aanvragen? Hou dan compostbakkers.nl en duurzaamdenhaag.nl in de gaten voor de nieuwste updates.

De Haagse Compostbakkers zijn een prachtig voorbeeld van hoe je als burger zelf bijdraagt aan de Sustainable Development Goals. Ze laten zien dat afval geen eindpunt hoeft te zijn maar juist het begin van iets moois. Door lokaal gft-afval om te zetten in compost, vermindert de hoeveelheid restafval én wordt waardevolle voeding teruggegeven aan de aarde.

En dat alles dankzij een simpel, doordacht initiatief van één Hagenaar met een liefde voor lekker eten, gezonde aarde en een goed idee.

Dit doen de CompostBakkers – en jij kunt meedoen!

De CompostBakkers

Buurtcomposteren

Wat leveren de CompostBakkers?

Naar boven