icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Hague Talks

Toegang tot Recht van Haagse inwoners

8 juli 2022

The Hague Institute for Innovation of Law (HiiL), een niet-gouvernementele organisatie (ngo) gevestigd in Den Haag, heeft als missie om de toegang van recht van mensen te bevorderen. Daarmee draagt HiiL concreet bij aan SDG 16: toegang tot recht voor iedereen. Wereldwijd hebben namelijk naar schatting 5 miljard mensen niet of onvoldoende toegang tot recht wanneer zij dat juist hard nodig hebben, de zogenaamde justice gap. Daarom doet HiiL onderzoek naar, en bedenkt innovatieve oplossingen voor de rechtsproblematiek die mensen ervaren.  
 
Ook in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, ervaren inwoners rechtsproblemen. Daarom heeft de gemeente Den Haag de handen in elkaar geslagen met HiiL om de rechtsproblemen van de Haagse inwoners in kaart te brengen. Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek werd uitgevoerd op lokaal niveau in plaats van op landelijk niveau.  
 
Fase 1 van de samenwerking is uitgevoerd in 2020 en bestond uit een onderzoek om een goed beeld te krijgen welke rechtsproblemen men in Den Haag ervaart. Door middel van enquêtes (zogenaamde Justice Needs Surveys), interviews en een stakeholderonderzoek blijkt dat 55% van de mensen die de survey hebben ingevuld één of meerdere rechtsproblemen hebben of hebben gehad in de afgelopen jaren. Stipt op nummer 1 stond burenconflicten, gevolgd door huisvesting, misdaden en verkeer. Hoewel uit de survey bleek dat veel mensen hulp zoeken bij het oplossen van een probleem, bleek ook dat tijdens de enquête 56% van de problemen nog niet waren opgelost.  
 
In fase 2 wordt met stakeholders gekeken naar een rechtsroute voor inwoners voor het oplossen van burenconflicten. Er zijn veel verschillende organisaties waar een burger aanklopt voor hulp en daarbij is het niet altijd duidelijk voor burgers waar zij het beste heen kunnen met hun probleem. Een duidelijke route en overzicht van de hulp die er is, draagt bij aan het verbeteren van toegang tot recht. Hierbij staat de Haagse burger centraal.

Voor meer informatie, kijk op deze website