icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
The North Sea is set to be transformed

Campus@Sea: Den Haag & de transformatie van duurzame energie - SDG 7

21 mei 2022

De Noordzee zal de komende tien jaar worden getransformeerd, omdat deze in toenemende mate zal worden gebruikt voor de productie van energie. Om optimaal gebruik te maken van de nieuwe kansen die deze revolutionaire ontwikkeling biedt, hebben Den Haag en de provincie Zuid-Holland Campus@Sea gelanceerd, een programma dat als overkoepelend kader gaat dienen voor het verbinden van initiatieven in en rond de Noordzee. “Voor elk bedrijf dat een leidende rol wil spelen in nieuwe offshore activiteiten, is de Noordzee the place to be”, zegt Arno Segeren. “En Den Haag de ideale locatie om je te vestigen.”

Arno Segeren, werkzaam bij de gemeente Den Haag als programmamanager kustactiviteiten, heeft als een van de weinigen een goed overzicht van alles wat er in en rond de Noordzee in de regio Den Haag gebeurt. Zijn taak is het initiëren en promoten van nieuw gebruik van de Noordzee en het faciliteren van bedrijven en instellingen die geïnteresseerd zijn om daar actief te worden. “Den Haag is de enige grote stad in Nederland die aan de kust ligt”, merkt hij op. “Dat is in zekere zin een uitdaging, maar we bevinden ons ook in een unieke positie om te profiteren van de kansen die de Noordzee te bieden heeft.” Het Nederlandse deel van de Noordzee wordt het komende decennium een ​​van de grootste centra van offshore windproductie ter wereld. Dit omvat het creëren van een complexe industriële waardeketen die activiteiten op het gebied van constructie, transport, installatie, exploitatie, controle, monitoring en onderhoud omvat. Maar dat is nog maar een begin: in het kielzog van de windturbines trekt een golf van andere activiteiten over de Noordzee. Sommige zijn al aan de gang, andere zitten in de pijplijn.

Veel van deze nieuwe activiteiten vinden plaats in het zogeheten North Sea Testing Area, een gebied van 10 bij 10 mijl waar bedrijven en instellingen proefprojecten kunnen uitvoeren. Een pilotproject dat al in 2016 is gestart is North Sea Farmers. Dit is gericht op de offshore teelt van zeewier. Het zal worden vergezeld door twee andere unieke projecten. Oceans of Energy, een consortium van zes bedrijven, gaat 's werelds eerste drijvende zonnepark op zee installeren in het testgebied van de Noordzee. Daarnaast start gasbedrijf Neptune Energy een waterstofproductiefaciliteit (op basis van windenergie) op haar Q13A-productieplatform dat zich net binnen het testgebied bevindt.

Een andere hotspot van innovatieve offshore-activiteiten is geclusterd rond de haven van Scheveningen. Hier maken Olympische watersporters gebruik van innovaties die het resultaat zijn van samenwerking tussen sporters en coaches enerzijds en kennisinstellingen, bedrijven en overheidsinstellingen anderzijds. Het havengebied wordt ook een hub voor innovatieve zeegerelateerde startups, zoals Elemental Water Makers, dat een innovatieve ontziltingsmethode heeft ontwikkeld, en Shore Monitoring & Research, een spin-off van de Technische Universiteit Delft, die zich richt op het in kaart brengen van kusten, delta's en rivieren. Den Haag wil de komende drie jaar het havengebied van Scheveningen uitbouwen tot een volwaardige startup hub.

Meetboeiland

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van projecten die al plaatsvinden in Den Haag in en rond de Noordzee. Vele anderen zullen volgen, zegt Segeren, groot en klein. “We willen van dit deel van de Noordzee het slimste stukje zee ter wereld maken.” Om deze nieuwe initiatieven op elkaar af te stemmen lanceerden Den Haag en de provincie Zuid-Holland Campus@Sea, een “overkoepelend programma” gericht op het samenbrengen van organisaties die betrokken willen zijn bij de ontwikkeling op de Noordzee. “De transformatie van de Noordzee biedt enorme nieuwe kansen”, zegt Segeren.

“We verwelkomen innovatieve bedrijven die deel willen uitmaken van deze ontwikkeling en het Campus@Sea-initiatief. Dit is het moment om mee te doen.”