De Kinder- en Jongerenrechtswinkel komt op voor de rechten van het kind
22 maart 2024
Een dag per jaar, in november, vult de raadzaal in het Stadhuis in Den Haag zich met kinderen in plaats van met raadsleden. Middelbare scholieren uit heel Den Haag gaan dan met elkaar in debat over actuele thema’s die te maken hebben met rechten van kinderen en jongeren. Het Kinderrechtendebat wordt elk jaar georganiseerd door de Kinder- en Jongerenrechtswinkel rond 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel is een organisatie die juridisch advies geeft aan kinderen en jongeren. Dit doen ze onder andere door spreekuren en door het geven van gastlessen op scholen. Het doel? Kinderen en jongeren uitleggen wat hun recht is. Hiermee draagt de Kinder- en Jongerenrechtswinkel bij aan doel 16, vrede, justitie en sterke publieke diensten. En in het bijzonder doel 16.3 gelijke toegang tot het rechtssysteem voor iedereen.
Gratis juridisch advies
“De naam is een beetje misleidend”, vertelt Aline Brendel, directeur van Kinder- en Jongerenrechtswinkel. “Het is de enige winkel in Den Haag waar alles gratis is!”. Bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel kunnen mensen namelijk gratis juridisch advies krijgen over alles wat te maken heeft met kinderen en jongeren van 0 tot en met 27 jaar. “Onze jongste klant was nog niet geboren. We kregen een keer een vraag van een zwangere mevrouw over haar ongeboren kindje”. Niet alleen kinderen en jongeren kunnen bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel aankloppen voor advies. Ook ouders en voogden kunnen er terecht. “We geven ook advies in het Engels dus ook expats kunnen wij adviseren.”
Met een relatief klein team verricht de organisatie veel werk. Jaarlijks krijgen ze zo’n 550 vragen. Waar gaan die vragen dan over? “Dat wisselt heel erg”, vertelt Aline. “Bijvoorbeeld over een scheiding van de ouders, problemen met de werkgever, een erfenis, aanraking met de politie, over de VOG, over huren of welk recht je hebt als consument”. Alleen zakelijk advies geven ze niet. Naast het beantwoorden van vragen, kunnen ze ook hun klanten helpen bij het schrijven van een officiële brief aan een huurbaas, instantie of werkgever. Ook lezen ze met je mee bij verschillende contracten. Bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel werken vergevorderde rechtenstudenten. “Het is een win-win situatie. Op deze manier kunnen we jonge mensen gratis advies geven, en de studenten kunnen hun kennis in de praktijk inzetten”, legt Aline uit.
Kinderen hebben ook rechten
In het VN Kinderrechtenverdrag staat vastgelegd welke rechten kinderen tot 18 jaar hebben. Deze 54 afspraken gaan vooral over wat goed is voor het welzijn van het kind. Bijvoorbeeld over het recht om contact te hebben met beide ouders, recht op privacy of het recht om niet gediscrimineerd te worden. Maar veel jongeren kennen de rechten niet. “Wij merken dat kinderen en jongeren niet goed geïnformeerd zijn over de rechten die ze hebben. Terwijl dat hen juist soms erg kan helpen”, legt Aline uit. “Door hun rechten te kennen leren kinderen dat ze hun eigen situatie vaak zelf kunnen verbeteren”.
Vertrouwen opbouwen
De Kinder- en Jongerenrechtswinkel vindt het belangrijk om midden in de samenleving te zijn. Aline Brendel: “We merken dat veel mensen ons leren kennen door mond-tot-mond reclame. Daarom hebben we inloopspreekuren op verschillende plekken in de stad. Mensen komen pas bij ons als ze ons vertrouwen”.
De werknemers en vrijwilligers bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel moeten stevig in hun schoenen staan. “De vragen die we krijgen gaan vaak over hele persoonlijke situaties en soms horen we best heftige verhalen”, vertelt Aline. Alle vragen worden dan ook vertrouwelijk behandeld. “Wij zijn geen hulpverleners maar in hele ernstige situaties werken we wel nauw samen met instanties”. Over de vraag wat het mooiste is dat ze hebben kunnen bereiken hoeft Aline niet lang na te denken: “We hebben een keer helpen voorkomen dat een kind uit huis werd geplaatst. Enige tijd later kregen we een handgeschreven bedankje van het kind”.
Toekomst
“Ons doel is om kinderen en jongeren bewust te maken van welke rechten ze hebben. We zijn daarom altijd op zoek naar nieuwe manieren om meer kinderen te bereiken. We zijn nu ook actief op TikTok bijvoorbeeld. En we werken we ook veel samen met scholen en andere organisaties”, aldus Aline.
Wil je meer weten?
De inloopspreekuren zijn elke maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag. Daarnaast is de Kinder- en Jongerenrechtswinkel ook telefonisch, per mail of whatsapp te bereiken. Er zijn ook inloopuren in Zoetermeer.