icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
100 CNC

Den Haag geselecteerd voor missie klimaatneutraal van de Europese Commissie

30 april 2022

Den Haag is één van de 100 steden die deelneemt aan de EU missie voor klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030!

Steden hebben een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatcrisis. Zeker als je bedenkt dat 75% van de EU-burgers in stedelijke gebieden wonen. Er vindt veel energieverbruik plaats en stedelijke gebieden zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot. Dit betekent dat steden een centrale rol hebben in het bereiken van klimaatneutraliteit tegen 2030; een doel van Horizon Europa. Dit is een programma van de Europese Commissie. Om dit te bereiken heeft de EU een missie opgesteld: lever 100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030 en zorg ervoor dat deze steden fungeren als experimenteer- en innovatiehubs. In totaal hebben 377 steden zich aangemeld, waarvan 6 Nederlandse steden geselecteerd zijn om hieraan mee te doen. Daar is Den Haag er één van!

Voor de inschrijving hebben verschillende teams binnen de gemeente samengewerkt en een document opgesteld waarin ongeveer 200 vragen beantwoord worden met betrekking tot het beleid van de afgelopen jaren van de gemeente op dit thema, de ambities en hoe die waargemaakt gaan worden. Dit is een klus die binnen twee maanden behaald moest worden.  
 
Gelukkig is dit alles het zeker waard geweest en is Den Haag geselecteerd. De gewonnen steden krijgen door het winnen van deze prijs nu de mogelijkheid voor advies op maat, er komen extra financieringsmogelijkheden en is er de mogelijkheid om zich als stad aan te sluiten bij grote innovatieacties en proefprojecten. De volgende stap in het proces is het opstellen van 'klimaatstadcontracten', met daarin een algemeen plan voor klimaatneutraliteit in alle sectoren en de bijbehorende investeringsplannen.  

Bron:
- Europese Commissie