icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Inpakken

Een kijkje achter de schermen bij de 'werkplaats' van de gemeente

20 februari 2024

Aan de Kerketuinenweg en Zilverstraat in Den Haag Zuid-West zit Den Haag Werkt, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente. Het helpt inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt aan passend werk. Met een oppervlakte van 18.500 m2, 1600 werknemers en 11 productiehallen is het een van de meest bedrijvige plekken in de stad. Hier vind je een boekbinderij, kaarsenmakerij, stoffeerderij, afdeling hout & metaal, afdeling verpakken en nog veel meer. En duurzaamheid staat centraal. Er wordt zo min mogelijk materiaal weggegooid en het pand wordt verwarmd met duurzame energie. Hierdoor levert Den Haag Werkt een bijdrage aan meerdere duurzame ontwikkelingsdoelen/SDG's zoals doel 10 (ongelijkheid verminderen), doel 8 (waardig werk en economische groei), doel 11 (duurzame steden en gemeenschappen) en doel 12 (verantwoorde consumptie en productie). Het SDG-team nam een kijkje achter de schermen.

Een passende werkplek voor iedereen

"Je kunt het aan de buitenkant niet zo goed zien maar wij zijn eigenlijk een grote werkplaats", vertelt Debby, een van de gemeentemedewerkers die zorgt dat alles bij Den Haag Werkt op rolletjes loopt. Deze  ‘werkplaats’ biedt mensen die al lang geen werk hebben of een beperking hebben, de kans om zich te ontwikkelen. “Dit doen we omdat iedereen een eerlijke kans verdient op werk”, legt Debby uit. "Als iemand bij ons binnenkomt, houden we een intakegesprek om te kijken waar iemand goed in is en wat iemand leuk vindt om te doen. Daarna kunnen ze bij ons aan de slag. Bijvoorbeeld in het groenonderhoud in de stad, in de schoonmaak of in een van onze productiehallen". Mensen worden op de werkvloer begeleid en er is een veilige werkomgeving met weinig prikkels. Bij een rondje door de productiehallen is het bijvoorbeeld te merken dat er geen muziek aanstaat. Verder is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Deze aanpak zorgt ervoor dat medewerkers kunnen groeien in een vakgebied dat goed bij hun interesses en vaardigheden past. "Het mooiste is als mensen na een tijdje bij ons gewerkt te hebben kunnen doorstromen naar een baan in de private sector. Maar dat lukt niet voor iedereen", vertelt Debby.

Kaarsenmakerij en boekbinderij

Handgemaakte kaarsen, notitieboekjes, bureaustoelen en shoppers

Een rondje langs de elf productiehallen van Den Haag Werkt laat zien dat er heel veel duurzame producten worden gemaakt. Zo vind je er onder andere een kaarsenmakerij waar kaarsen met de hand gemaakt en geverfd worden. Laagje voor laagje. De kaarsen worden geleverd aan restaurants, cafés en hotels in heel Den Haag. Onlangs is er iemand met pensioen gegaan die dertig jaar lang kaarsen verfde. "Het is een redelijk repeterende handeling maar hij werd er gelukkig van. Het is rustgevend werk", vertelt Debby. Door de goede kwaliteit branden de kaarsen bovendien extra lang. Wat de kaarsenmakerij daarnaast zo bijzonder maakt, is dat ze niks weggooien. Alle restjes kaarsvet worden verzameld en omgesmolten tot een nieuw product: de buitenkaarsen. Zo wordt er zo min mogelijk verspild.

In de boekbinderij een stukje verderop krijgen oude boeken een nieuw leven. De bibliotheken in Den Haag brengen hier hun versleten boeken naartoe en de boeken worden opnieuw ingebonden. Van hele oude boeken wordt de kaft hergebruikt en gevuld met nieuw papier. Hierdoor ontstaan nieuwe notitieboekjes. Deze notitieboekjes worden gewaardeerd om hun unieke karakter en duurzaamheid. "We zijn altijd op zoek naar manieren op nog duurzamer te zijn", verteld Debby. Zo ontwierp Giselle, die er werkt, haar eigen notitieboekje: "Ik vond het jammer dat er soms papier overblijft dat wordt weggesneden tijdens het bindproces. Daarom heb ik zelf een kaft ontworpen en het notitieboekje gevuld met restpapier".

Naaien

In de stoffeerderij worden in opdracht voor verschillende bedrijven bureaustoelen opnieuw bekleed. Ook de stoelen van de Haagse trams worden opnieuw gestoffeerd. Hierdoor zijn die weer als nieuw. In de hal gaan de werknemers heel precies te werk. Stof wordt op maat geknipt, er wordt genaaid en gestikt. Aan een van de tafels is meneer Ajoeb aan het werk. Hij maakt van oude evenementenbanners shoppers en etuis. Met een brandertje haalt hij de scherpe randjes weg zodat alles er gelikt uitziet. "Mijn favoriete item zijn de etuis." Meneer laat er een trots zien. Elke etui heeft een andere print en ze zijn stevig en waterdicht. In plaats van oude banners weg te gooien, worden ze bij Den Haag Werkt hergebruikt. Hierdoor krijgen de oude banners van de stad een tweede leven.

Energiezuinig

Naast de sociale doelen waar Den Haag Werkt aan bijdraagt, is Den Haag Werkt ook bezig met het verduurzamen van hun panden. Zo zijn er op het dak 2.400 zonnepanelen geplaatst, deels gemaakt door de werknemers zelf. Het pand verbruikt ook geen gas meer maar wordt verwarmd door aardwarmte. Aardwarmte (ook bekend als geothermie) is duurzame warmte uit de ondergrond. Een groot voordeel is dat er bij het opwekken nauwelijks CO2 of fijnstof vrijkomt. Hiermee draagt Den Haag Werkt bij aan het doel van de gemeente om in 2030 aardgasvrij te zijn.

Meer weten?

Den Haag Werkt is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de productiehallen optimaal te gebruiken. Ze staan open voor samenwerking met ondernemers die een deel van hun productieproces aan Den Haag Werkt willen uitbesteden en daarmee iets sociaals willen doen en een bijdrage willen leveren aan de stad. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan de website Den Haag Werkt - Den Haag.

Foto's: Eric Fecken.