icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Anouk Creusen

Gendergelijkheid en nieuwe energie gaan samen voor een betere wereld -SDG 5 & 7

21 mei 2022

De COVID-19-crisis heeft iedereen getroffen, ongeacht hun status of hun ambities. Maar dat betekent niet dat elke uitkomst negatief is. Voor Anouk Creusen is COVID-19 niet per se een negatieve invloed op haar bedrijf en zeker niet voor haar visie. Anouk wil de transitie van fossiele energie naar nieuwe, hernieuwbare en geothermische energie versnellen door genderbalans te brengen in de top van het bedrijfsleven. Maar hoe kwam ze op zo'n ambitieus doel? Net als elke ondernemer is haar reis een essentieel onderdeel van hoe zij en haar bedrijf, 75inQ, zijn geworden wat ze nu zijn.

Anouk studeerde geologie en werkte zo'n 15 jaar bij grote traditionele energiebedrijven. Ze reisde en woonde in die tijd in Brazilië en het Midden-Oosten, terwijl haar zonen in het Midden-Oosten werden geboren. Haar eigen overtuiging dat CO2 in de grond moest blijven, was echter in strijd met haar werkzaamheden (meer olie en gas verpompen). Daarna verliet ze het olie- en gasbedrijf om te gaan werken voor een onderzoeksbureau op het gebied van waterbeheer, waar ze niet het gevoel had directe impact te hebben. Ze wilde haar tijd en energie besteden aan iets beters, iets met meer impact. Denkend aan het Akkoord van Parijs merkte Anouk op: “We moeten deze transitie naar schone, hernieuwbare energie versnellen”.

Naast haar werk en ervaring in de energiesector, is Anouk altijd betrokken geweest bij vrouwennetwerken over gelijkheid, met name binnen de techsector. Eerder had ze trainingen gegeven om te voorkomen dat getalenteerde vrouwen de energiesector zouden verlaten. Ze begon een zakelijk concept te bedenken tijdens haar lunchpauzes en weekends, maar realiseerde zich al snel dat het een probleem is met te veel betekenis om tijdens pauzes te doen in plaats van als primaire focus. Gendergelijkheid en diversiteit “is te belangrijk als we willen bouwen aan een duurzame en inclusieve samenleving die voor ons allemaal werkt. Niet alleen ben ik daar persoonlijk erg van overtuigd, maar we maken ook deel uit van een internationale gemeenschap die heeft ingestemd met het behalen van de klimaatdoelen die in Parijs zijn gesteld. Dus we zullen het moeten laten werken!”.

Ongeveer een jaar geleden maakte Anouk een combinatie van deze twee passies (energietransitie en gendergelijkheid) in haar bedrijf 75inQ. Hierdoor kan ze ook werken aan Sustainable Development Goals 5 (genderbalans) en 7 (duurzaamheid schone energie voor iedereen). Ze kende het belang van het creëren van een netwerk voor vrouwen in hernieuwbare energie, maar ook dat er een bedrijf nodig is in plaats van een netwerk om tot duurzaamheid te komen. Ook al is ze momenteel een solo-ondernemer, Anouk stelt stellig: "Ik geloof in samenwerken, ook voor solo-ondernemers". Al haar zakelijke activiteiten worden gedaan in samenwerking met andere solo-ondernemers. Gelukkig bevindt ze zich in een omgeving waar samenwerken altijd aanwezig en aangemoedigd wordt.

Van  The Hague Geothermal Reception georganiseerd door The Hague Business Agency tot plekken als de TU Delft en De Buccaneer, de regio Den Haag zit vol met mensen en organisaties die werken aan het versnellen van de energietransitie. In de regio merkt Anouk op hoe belangrijk het is dat kleine initiatieven vaak verbonden zijn met zowel lokale en nationale overheden als grotere bedrijven, waardoor een potentiële springplank voor aspirant-ondernemers ontstaat. Ze wijst er ook op dat er in Den Haag en in Nederland de unieke eigenschap is dat mensen bereid zijn om naar je te luisteren, welke titel je ook hebt.

Als laatste opmerking benadrukte Anouk het belang voor ondernemers om in contact te komen met het faciliterende ecosysteem en hubs in jouw regio. Vooral in de traditionele energiesector hebben Den Haag en Zuid-Holland een ongelooflijk menselijk potentieel en kapitaal. Ze benadrukt dat we hun expertise en kennis kunnen gebruiken om duurzame energie te ontwikkelen. "De regio moet proberen alle aanwezige vaardigheden, ervaring en (menselijke) energie te behouden en deze voor het goede te oogsten", we moeten ervoor zorgen dat de getalenteerde individuen om ons heen hun vaardigheden kunnen gebruiken voor "het bouwen en onderhouden van een schoon, duurzaam en eerlijk energiesysteem waar we allemaal van profiteren. Niet alleen voor deze generatie, maar voor vele toekomstige generaties.”