Het Repair Café geeft spullen een tweede leven
28 oktober 2024
Stofzuigers, broodroosters, staafmixers, koffiemachines, fietsen, lampen en kleding. Dat zijn de meest veelvoorkomende spullen die naar het Repair Café in Den Haag worden gebracht. Hier worden ze gerepareerd door tientallen vrijwilligers. Al sinds 2011 vindt deze op verschillende plekken in de stad plaats. Het Repair Café Den Haag is onderdeel van het Repair Café netwerk dat in Nederland bijna 700 locaties heeft en in de wereld nog veel meer. Het netwerk bestaat dit jaar 15 jaar en dat werd gevierd met een Repair Café XL in Amare in Den Haag. Verspreid over twee verdiepingen staan kraampjes en tafels met schroefjes, kabels, onderdelen, naaimachines, lijm en gereedschap. Achter de tafels zitten vrijwilligers die zich (letterlijk en figuurlijk) buigen over de defecte spullen die mensen met zich hebben meegenomen.
Repareren in plaats van weggooien
In Nederland gooien we veel weg, zelfs spullen die na een eenvoudige reparatie weer bruikbaar zouden zijn. Helaas is repareren voor veel mensen geen gewoonte meer; ze weten niet meer hoe het moet en de kennis verdwijnt snel. Hier wil Repair Café iets aan doen. Bij Het Repair Café kun je je spullen laten repareren en doe je ook praktische kennis op. Spullen gaan langer mee en hoeven niet meer weggegooid te worden. Dit bespaart grondstoffen en energie die nodig zijn voor nieuwe producten en vermindert de CO2-uitstoot die vrijkomt bij productie en recycling. Hiermee draagt het Repair Café bij aan het duurzame ontwikkelingsdoel (SDG) 12: verantwoorde consumptie en productie. Dat is belangrijk want een efficiënter gebruik van grondstoffen verlaagt de druk op het milieu.
In elke hoek van de stad
Sinds het eerste Repair Café in Den Haag plaatsvond op 11 oktober 2011 is het Repair Café en begrip geworden in Den haag. Sindsdien zijn er vele Repair Cafés geweest op verschillende locaties in de stad: stadsboerderijen, buurtcentra, kerken en kringloopwinkels. En vandaag dus in Amare. Aan een tafel zitten drie heren te wachten op de volgende cliënt. Zij vertellen: “Wij zijn een soort rondreizend circus, elke drie weken strijken we neer op een andere plek in de stad. Zo’n 50 a 70 % van de spullen die er binnen komen kunnen we repareren. En zelfs al het niet te repareren valt, dan heeft de cliënt het in ieder geprobeerd. Men loopt hier altijd met een glimlach weg”.
Repareerbaarheid van spullen
Helaas kunnen niet alle spullen gerepareerd worden. En dat komt omdat steeds meer (moderne) spullen zo gemaakt zijn dat ze niet open kunnen worden gemaakt. Ze zijn bijvoorbeeld vastgemaakt met fabriekslijm in plaats van met schroefjes. Regelgeving kan dit veranderen. Hier wordt hard aan gewerkt. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld onlangs de ‘Right to repair’ aangenomen. Deze richtlijn verleent de consument een nieuw recht, namelijk producten eenvoudiger, goedkoper en sneller laten repareren. Producenten worden ook gestimuleerd om producten te maken die langer meegaan en kunnen worden gerepareerd, hergebruikt en gerecycled. Dit verbetert de repareerbaarheid van spullen en draagt bij aan circulaire economie.
Het Repair Cafe verbindt
Sahin werkt in de ICT en is al vier jaar vrijwilliger bij het Repair Café. “Ik vond repareren altijd al leuk. Ik kocht kapotte spullen op Markplaats en probeerde ze dan te repareren in mijn vrije tijd. Als dat dan lukte, gaf me dat zo veel voldoening!”. Toen hij het Repair Cafe tegenkwam was hij zo enthousiast dat hij besloot actief te worden. Hij is er nu penningmeester. “Ik ben blij als het me lukt om iets te repareren. Maar als ik dingen van andere mensen kan repareren en hen daarmee kan helpen dan ben ik dubbel zo blij!”. Een bijkomend voordeel van het Repair Café is dat hij hier veel nieuwe mensen leerde kennen. Sahin is zes jaar geleden naar Nederland vanuit Turkije gekomen voor werk. “Alles was nieuw voor me en we zaten midden in corona. Ik kende weinig mensen waarmee ik Nederlands kon oefenen en miste een gevoel van gemeenschap. Dat vond ik bij het Repair Café. Dit is mijn gemeenschap. Ik heb hier vrienden gemaakt”. Met hun activiteit draagt het Repair Café ook bij aan SDG 11: duurzame steden en gemeenschappen.
Na een middag bij het Repair Cafe wordt het duidelijk wat de kracht is van het Repair Cafe. Hier worden niet alleen mensen blij gemaakt met gerepareerde spullen en wordt bijgedragen aan een duurzame maatschappij, maar het is ook een sociaal gebeuren waar mensen elkaar helpen en de mogelijkheid hebben om even bij te kletsen.
Meer weten?
Weggooien?