icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Just Speak! tentoonstelling

Just Speak! cartoon expositie

8 juli 2022

Op 3 mei 2022 vond de opening van de Just Speak! cartoon expositie plaats in het Atrium van het stadhuis in Den Haag. 

Just Speak! is een initiatief van Cartoon Movement in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de gemeente Den Haag. Cartoon Movement is opgericht in 2010 en is een gemeenschap van internationale stripjournalisten en fans van politieke satire. De hoofdredacteur en oprichter is Tjeerd Royaards. Bij Just Speak! worden jongeren wereldwijd tussen de 12 en 18 jaar uitgedaagd om tekeningen te maken over problemen die zij belangrijk vinden. Op basis van en geïnspireerd door deze tekeningen maken professionele cartoonisten hier cartoons van. 

Tijdens de opening, op de Internationale Dag van de Persvrijheid, is de tentoonstelling geïntroduceerd door Tjeerd Royaards zelf. Hij vertelde dat het opvallend is dat de cartoons die de jongeren aanleveren, zowel door jongeren in rijkere als in armere landen, dezelfde thematiek bevatten. Na de introductie werd er een lezing gegeven door de Afghaanse cartoonist Hossein Rezaye. Hij ontvluchtte Kaboel in 2020, bang dat de Taliban zou ontdekken dat hij een politiek cartoonist was en voor een Europees platform werkte. Dat is niet de enige reden, Hossein Rezaye behoort namelijk ook tot de Hazara-minderheid; een groep die voor hun erfgoed en veiligheid vrezen onder de Taliban.

Hossein Rezaye sprak over het belang van cartoons, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Met zijn cartoons tekent Hossein Rezaye namens de mensen die geen stem (meer) hebben. 

De expositie was tussen 3 en 23 mei in het stadhuis te bezichtigen.

Meer informatie is te vinden op de volgende websites:

Rijksoverheid
Cartoon movement