icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Swaps2

Kleding ruilen bij SWAPS Den Haag

8 december 2022

SWAPS Den Haag is een bijzondere kledingwinkel aan de Vondelstraat 94 in Den Haag. Hier verkopen ze tweedehands dameskleding met een extra dimensie: je kunt er jouw eigen kleding ook ruilen voor ‘nieuwe’ items uit de winkel. De oprichter van SWAPS is Elsa Verhoeven. Na het zien van de documentaire The True Cost wilde ze niet meer bijdragen aan de vervuiling die de fast fashion industrie met zich meebrengt. De documentaire laat zien hoe kledingwerkers en het milieu lijden onder de productie van fast fashion. Wist je  bijvoorbeeld dat na de olie-industrie de mode-industrie de meest vervuilende industrie op aarde is?

Van kleinschalige kledingruil tot professioneel concept

Ook Elsa kocht voorheen fast fashion. “Heel veel mensen weten (net als ik eerst) niet dat zich aan de andere kant van de wereld een nachtmerrie afspeelt voor bewoners daar en voor het welzijn van onze planeet als geheel.” Ze begon zelf met kleding kopen van duurzame merken en uit tweedehands winkels. Kleding vinden die ze echt leuk vond, was een uitdaging. Daarom begon ze met het  organiseren van kledingruilsessies met vriendinnen. Dat was duurzaam leuke kleding kopen én heel gezellig! Hierbij viel op dat hoe meer vrouwen er aanwezig waren, hoe groter de keuze en hoe meer kleding Elsa vond om haar eigen kledingkast duurzaam mee aan te vullen. Heel efficiënt, leuk en supergezellig.”

Hieruit voortvloeiend is SWAPS geboren. “SWAPS is als die kledingruil met vriendinnen, maar dan zonder de oude afdankertjes en gewoon 4 dagen per week open.” Het belangrijkste van de winkel is het ruilconcept. Kleding wordt in drie verschillende categorieën geschaald. De derde en hoogste categorie bestaat uit populaire en in goede staat verkerende merkitems. Voor elk item dat je inlevert, mag je een ‘nieuw’ item meenemen uit dezelfde categorie. Dit stimuleert ruilers om juist hun mooiere/duurdere items mee te nemen. Op deze manier wordt gebouwd aan een duurzame collectie. Met dit concept hoopt Elsa aan te kunnen tonen dat een kledingruilconcept een goed businessmodel kan zijn, wat bijdraagt aan een duurzame maatschappij.

swaps1

Bijdrage aan SDG's

SWAPS draagt bij aan verschillende SDG’s, met name aan SDG 12 (duurzame consumptie en productie). De mode-industrie kan ook gelinkt worden aan andere  SDG’s, namelijk 1, 5, 13, 14 en 15. 

Géén stichting

Elsa’s grootste drijfveer? Milieu en aarde. “Deze voel ik heel diep. Ik heb erover nagedacht om een stichting  te maken van SWAPS. Maar ik wil dat niet. Wat ik doe is namelijk geen goed doel of liefdadigheid, het is de broodnodige toekomst. We moeten er maar aan gaan wennen dat dat ook gewoon geld kost.”

Missie en visie

“Het is mijn missie om dit een financieel gezond bedrijf te laten zijn. Ik wil een duurzaam systeem  neerzetten en het uitbreiden. Het liefst in een grote hal, met daarin allemaal kleinere boetiekjes en een duurzaam café, een duurzame winkel erbij. Het concept zal ongeveer hetzelfde blijven, maar dan uitgebreider, ook voor mannen en kinderen. Idealiter is een eigen reparatieafdeling aanwezig en worden er ter plekke nieuwe producten gemaakt van afgedankt textiel. In plaats van een  dag naar de stad, zouden mensen een dagje kunnen winkelen in deze grote hal.”

Aan alles is tijdens dit interview  te merken dat Elsa een grote passie voor haar werk en voor (textiel) duurzaamheid heeft. Enthousiast  vertelt ze over al haar toekomstplannen. Op de korte termijn is dat: het nog meer professionaliseren  van de winkel die er nu is, als fundering voor een volgende stap.

Fotografie: Kim Vervoort Fotografie

Contactgegevens

https://swapsdenhaag.nl/

https://www.instagram.com/swapsdenhaag/?hl=en

Vondelstraat 94

2513EW Den Haag