icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Watertoren Dunea

Mina Guli: Blue Run marathon in Den Haag

23 september 2022

In maart 2023 wordt de UN Water Conference gehouden in New York gehouden. Nederland heeft samen met Tadzjikistan de leiding over het voorbereidingsproces van deze conferentie. Met deze conferentie wordt ingezet op een internationaal programma gericht op water.

Mina Guli

In aanloop naar de UN Water Conference rent Mina Guli 200 marathons per jaar om hier aandacht voor te vragen. Mina Guli, water activist en ultramarathonrenner, is oprichter van de organisatie Thirst Foundation. Zij heeft de campagne R(UN) Blue opgezet waarbij zij 200 marathons zal rennen over de gehele wereld. Het doel van deze campagne is het bewustzijn vergroten omtrent de waterproblemen, de urgentie voelbaar te maken en om watergerichte acties aan te moedigen in lijn met SDG 6: schoon water en sanitair. Dit project krijgt veel aandacht van de internationale pers (The Guardian article) en wordt ondersteund door de Nederlandse overheid vanuit het Valuing Water Initiative.

Mina Guli in Den Haag

Niet alleen internationaal maar ook lokaal speelt water een belangrijke rol. Dunea, drinkwaterbedrijf van Den Haag, geeft het signaal af dat het produceren van drinkwater onder druk komt te staan in de nabije toekomst

Op 22 september heeft Mina Guli haar 98ste marathon in Den Haag gerend. Hierbij rende ze langs meerdere waterprojecten in Den Haag. De laatste 6.6 kilometer waren extra bijzonder; hier werd Mina vergezeld door verschillende renners van de gemeente Den Haag, het ministerie van Buitenlandse Zaken en Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RvO). Ook wethouder Van Asten rende mee. 

Deze laatste 6.6 kilometer begon bij het Vredespaleis en eindigde bij de Watertoren op Scheveningen. Bij het Vredespaleis hield wethouder Van Asten een inspirerende toespraak. 

Na de toespraak van de wethouder, gingen de renners van start. De renners, waaronder de wethouder, renden langs iconische plekken in Den Haag. De run kwam langs het Museon waar momenteel een tentoonstelling 'One Planet' te bezichtigen is die gaat over de SDG's, Johan de Wittlaan met de vlaggen van alle landen en eindigde in de duinen. De duinen zijn belangrijk voor de kustbescherming en de opslag van drinkwater.

Dat Den Haag als internationale stad verbonden is met het thema water, is laten zien met deze run.

Daarna

Zaterdag 24 september heeft Mina Guli haar 99ste marathon in Amsterdam gerend. Vervolgens heeft ze zondag 25 september haar 100e (!) marathon gerend tijdens de City-Pier-City Loop.

Na haar verblijf in Nederland zal zij verder reizen naar België, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Na Europa staat het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten op de planning. De 200ste marathon zal Mina Guli eindigen op de trappen van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. 

https://running.nl/mina-guli-ultraloopster-met-een-missie-voor-de-mondiale-watercrisis/