icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Logo Schuldenlab

Schuldenlab070

15 april 2022

Bijna één op de vijf huishoudens in Den Haag heeft te maken met hoge schulden (of loopt een risico daarop). En dat aantal groeit, met alle gevolgen van dien. Dit komt lang niet altijd door het uitgavenpatroon. Mensen kunnen in de schulden raken door bijvoorbeeld toegenomen uitgaven (denk hierbij aan gestegen huren, gasprijzen en boodschappen). Ook door ingrijpende gebeurtenissen zoals werkloosheid of een echtscheiding kunnen mensen in de problemen komen. Door schulden kunnen mensen in een isolement raken. Schuldenlab070 is opgericht om de vicieuze cirkel te doorbreken en te komen tot oplossingen om mensen schuldenvrij te maken; een schuldenzorgvrije toekomst voor elke Hagenaar!

Schuldenlab070 is een gemeenschap van 27 partnerorganisaties die werken aan een schuldenzorgenvrij Den Haag. Dat zijn zowel private- als publieke organisaties die gezamenlijk zoeken naar innovaties en systeemdoorbraken tegen schulden. De gemeenschap geeft de mogelijkheid deze innovaties te ontwikkelen, testen en landelijk op te schalen.  
 
Innovatie staat of valt met de ruimte die er is om dingen uit te proberen. De partners in het Schuldenlab070 werken zo effectief mogelijk met elkaar samen. De gemeente is hierin een gelijkwaardige partner en staat niet boven de andere organisaties. Het Schuldenlab070 werkt op deze manier als een innovatieve buitenboordmotor. 
 
Schuldenlab070 heeft verschillende projecten opgezet, waarvan sommige ook landelijk opgeschaald zijn:  
• Sociaal Hospitaal/Doorbraakmethode 
• Collectief Schuldregelen  
• Jongerenperspectieffonds 
 
Enkele lopende pilots en aandachtsgebieden zijn: 
• De Doorbraakhypotheek (laagdrempelige en betaalbare hypotheekvorm voor mensen met een laag inkomen) 
• GGZ & Schulden (onderzoeken van snijvlak schulden- en GGZ problematiek) 
• Schuldenvrij uit detentie (in detentie al starten met saneren van schulden) 
• Schulden en vrouwenopvang (realiseren van doorbraken zodat vrouwen in de vrouwenopvang schuldenzorgvrij de opvang verlaten). 
 
De essentie van Schuldenlab070 zit in de publiek-private samenwerking, de focus op innovatie en de pilotomgeving Den Haag. Eén van de uitdagingen voor de komende tijd is zorgen dat andere labs en partners elkaar vinden en versterken, zodat verschillende thema's in samenhang met elkaar worden opgepakt. Van belang daarbij is ruimte in wet- en regelgeving te vinden voor nieuwe mogelijkheden.

Voor meer informatie, kijk vooral op de website.

Contactgegevens

schuldenlab070@denhaag.nl