icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
SolarDew

SolarDew – Schoonwateroplossingen op zonne-energie - SDG 6

26 februari 2021

Voor de meeste westerse landen en hun inwoners is schoon drinkwater niet meer dan een bijzaak. Als we dorst hebben, kunnen we een glas water krijgen waar en wanneer we maar willen, altijd in het vertrouwen dat het van de hoogste kwaliteit is. Maar hoewel het lijkt of dit de norm is, is dit eerder een uitzondering. Voor veel mensen over de hele wereld is schoon drinkwater een schaars goed. Zij worden gedwongen flessenwater te kopen, dat duur en niet vervuilend is. Of ze zijn afhankelijk van water dat door vrachtwagens wordt aangevoerd, wat zowel kwalitatief als punctueel onbetrouwbaar is. Vaak worden mensen, en vooral vrouwen en kinderen, echter ertoe gedwongen veel tijd te besteden aan het halen van water, in plaats van te werken of naar school te gaan.

Dit is precies de status quo die SolarDew, een impact startup met kantoor in impact hub Apollo 14 in Den Haag en Rhenen wil veranderen. SolarDew is gericht op het bieden van een betaalbare en betrouwbare oplossing, die gebruiksvriendelijk is, voor gezinnen en gemeenschappen die geen toegang biedt tot schoon drinkwater. SolarDew heeft een product ontwikkeld dat, in tegenstelling tot de meeste technologieën, virussen, bacteriën, zouten en zware metalen in één stap kan verwijderen met alleen de thermische energie van de zon. Het is een eenvoudig en elegant proces, waarbij water verdampt en door een membraan gaat om aan de andere kant als zuiver water te condenseren. In plaats van zich te concentreren op grootschalige oplossingen, richt SolarDew zich op oplossingen op het punt van gebruik, bij mensen thuis en in gemeenschappen. Met de technologie van SolarDew kunnen mensen hun eigen drinkwater produceren, zelfs als hun dichtstbijzijnde waterbron zeewater is of een hoog gehalte aan mineralen, metalen of zouten bevat.

Dus waarom is dit relevant? Waterschaarste treft momenteel 700 miljoen mensen, maar zal tegen 2030 meer dan de helft van de wereldbevolking treffen. De situatie wordt urgent voor steeds meer mensen, vooral mensen met een laag inkomen, die al worstelen met drinkwater. Van mensen die in vissersgemeenschappen langs de kust wonen tot eilandgemeenschappen of in droge gebieden. In veel van deze gebieden verandert de kwaliteit van het water nu al. Mensen merken nu al dat het water dat ze gewend zijn te drinken zouter wordt, of meer arseen of andere mineralen bevat. Dit heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid van mensen. Een oplossing die eenvoudig, betrouwbaar en betaalbaar is, is zeer gewild.

In het afgelopen jaar heeft SolarDew partnerschappen ontwikkeld met bedrijven in Chili en Australië om hun product op de markt te brengen. In 2021 is SolarDew van plan om twee demonstratieprojecten te lanceren, waarvan één in het noorden van Chili. Hier wordt momenteel water met vrachtwagens geleverd aan mensen in een kleine gemeenschap in de Atacama-woestijn. Het tweede project is in een van de Aboriginal-gemeenschappen in de regio Cape York in Noord-Australië, waar ze het moeilijk hebben sinds de beschikbare waterbronnen brak zijn geworden. Dichter bij huis, in Europa, heeft SolarDew contact met gemeenschappen op enkele van de kleinere Griekse eilanden voor wie het uitbreiden van hun waterdistributienetwerk te duur is, waardoor mensen in kleinere gemeenschappen aangewezen zijn op de levering van (flessen) drinkwater per vrachtwagen of boot .

Ter voorbereiding op deze projecten demonstreert SolarDew momenteel hun innovatieve technologie op 3 locaties. Om het proces om deze innovatie op de markt te brengen te versnellen, heeft SolarDew zich aangesloten bij het EIT InnoEnergy-acceleratorprogramma. Ook zijn er samenwerkingsverbanden aangegaan, zoals met ImpactCity. Beide zijn geweldige matches gezien de duurzaamheid en impactgedreven aanpak van SolarDew.

EU subsidies aantrekken om meer impact te maken

Een belangrijk onderdeel van het runnen van een startup zoals SolarDew is het vinden van de nodige financiële middelen voor de volgende fase. De ondersteuning van ImpactCity's "Make Impact! Get EU Funding”-programma bood een uitstekende gelegenheid. SolarDew werd geselecteerd vanwege de innovativiteit van hun technologie, waaronder:

  • Een gepatenteerd membraan dat aanzienlijk goedkoper is dan vergelijkbare membranen
  • De eenvoud van het direct integreren van de zonne- en waterzuiveringsaspecten wat resulteert in een eenvoudig en robuust product.
  • Geavanceerde productieprocessen uit de verpakkingsindustrie om een betaalbaar product te garanderen.

Als onderdeel van de Make Impact! Get EU-funding! programma, leverde ImpactCity een ervaren adviseur die SolarDew helpt bij het voorbereiden van een aanvraag voor de EIC Accelerator Pilot, een van de meest concurrerende financieringsinstrumenten voor innovaties in het kader van het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie.

Aangezien financiering van de Europese Commissie een zwaar beoordelingsproces vereist, is gespecialiseerde hulp zeer waardevol voor een startup als SolarDew. Met inzet, hard werken en steun van de adviseur en het team van Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft SolarDew in november 2020 onder 4223 sollicitanten het “Seal of Excellence” weten te behalen. Dit is een waardevolle erkenning van de Europese Commissie, vooral in de huidige fase waarin SolarDew op zoek is naar verdere investeringen voorafgaand aan de marktintroductie. Gezien deze positieve ervaring kan SolarDew alle impactgedreven ondernemers die baanbrekende innovaties en bestaande tractie hebben, aanbevelen om zich aan te melden voor dit programma.

"Dankzij het programma hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt en zullen we de samenwerking met de consultant uitbreiden in het kader van het nieuwe Horizon Europe-programma", zegt Alexander van der Kleij, CEO van SolarDew. Hoewel het niet altijd de gemakkelijkste weg is om te volgen, moedigt hij ondernemers aan om een ​​proactieve benadering te volgen en verschillende EU-financieringsmogelijkheden te benutten als een manier om hun bedrijf verder te ontwikkelen en een zinvolle samenwerking aan te gaan die internationale expansie zal vergemakkelijken.

"Geef nooit op" is het advies van het team van Alexander en SolarDew. Naast de Seal of Excellence heeft hun volharding ertoe geleid dat SolarDew-subsidie ​​wordt verleend door INNOWWIDE, een ander financieringsprogramma onder het EU-financieringskader. Ze slaagden er namelijk in om subsidie ​​te ontvangen voor een demonstratieproject in Australië, samen met de ontwikkeling van een bedrijfs- en internationaliseringsstrategie voor de Australische markt.

Al deze stappen en opgedane ervaring hebben SolarDew ook geholpen om deel te nemen aan de Get in the Ring Nederland – Impact Competitie. Hier wisten ze één van de twee tickets voor Nederlandse impact startups te bemachtigen voor de finale van de European Impact Competition, die zal plaatsvinden tijdens ImpactFest 2021.

Deze ervaringen hebben SolarDew geholpen een stap dichter bij hun doel te komen: een betaalbare en betrouwbare drinkwateroplossing bieden voor huishoudens en gemeenschappen in de meest kritieke regio's over de hele wereld, of het nu in Latijns-Amerika, de Stille Oceaan of dichter bij huis in Europa is. SolarDew gelooft dat de enige manier om impact op de lange termijn te creëren, is door samen met hun lokale partners een duurzaam bedrijf te ontwikkelen. “Water is essentieel voor al het leven en voor onze economieën. Toegang tot schoon drinkwater geeft mensen kracht en brengt ze samen. Als we de onzekerheid kunnen wegnemen en de economische en ecologische kosten kunnen verlagen, evenals de kosten voor de gezondheid van mensen, zal de toekomst er een beetje rooskleuriger uitzien.”