icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
tafel

Tafelgesprekken over vrede en recht tijdens gratis vredesdiners

16 mei 2024

Al 125 jaar is Den Haag stad van vrede en recht, dat moet gevierd worden! Samen met de Participatie Keuken organiseert de gemeente daarom in elk stadsdeel een gratis diner en een groot gezamenlijk diner aan het einde van het jaar. Elke inwoner van Den Haag is welkom om aan te schuiven. Tijdens het vredesdiner gaan mensen met elkaar in gesprek over de thema’s vrede en recht. Want samen eten en praten, brengt mensen bij elkaar. Hiermee dragen de vredesdiners bij aan verschillende doelen zoals doel 3 (goede gezondheid en welzijn) doel 10 (verminderen van ongelijkheid) en doel 16 (vrede, justitie en sterke publieke diensten). Wij mochten bij het eerste vredesdiner aanschuiven dat plaatsvond in de Participatie Keuken in Moerwijk, Escamp.

Aftrap van de vredesdiners

De groene loper ligt al uit en we worden welkom geheten door een vriendelijke gastvrouw. Elke week organiseert de Participatie Keuken een aanschuifdiner voor de buurt, maar deze keer is het extra speciaal: het is de aftrap van een reeks vredesdiners in de stad. Bezoekers kunnen rekenen op een driegangendiner en livemuziek. Voor vanavond staat op het menu: wortel gember soep, een stoofpotje en gebakken appel met rozijnen en kaneel toe. In de zaal zitten al ruim vijftig mensen aan ronde tafels; buren en onbekenden, jong en oud. Sommigen kletsen wat bij, anderen bekijken nieuwsgierig het bordspel dat op tafel ligt. De avond wordt geopend door de stadsdeeldirecteur van Escamp, Petra Sevinga. Na een kort openingswoord en uitleg, gaat de avond van start met het bordspel wat speciaal is ontwikkeld om de gasten met elkaar in gesprek te brengen over vrede en recht. Vragen die je kunt verwachten zijn: “Heb jij wel eens iets onrechtvaardigs meegemaakt?”, “Wat betekent vrede voor jou?” en “Aan wie zou jij de Nobelprijs voor de Vrede geven?”.

Ben

Van eenmalig burgerinitiatief tijdens corona tot wekelijkse diners

Het is voor Ben Lachhab, initiatiefnemer van de Participatie Keuken, niet de eerste keer dat hij een diner organiseert.  “Ik liep al heel lang rond met het idee van een gemeenschapskeuken. Uiteindelijk is de Participatie Keuken als burgerinitiatief gestart met als doel om 100.000 maaltijden te koken voor kwetsbare Hagenaars.” In januari 2020 begon Ben met de voorbereidingen, vlak voor de lockdown. “Toen de lockdown aangekondigd werd, hebben we niet bij de pakken neergelegd. Nog dezelfde dag hebben we gebeld met de gemeente en zaten we samen om de tafel met het crisisteam", vertelt Ben. Binnen een week stond er een hele organisatie klaar, inclusief vrijwilligers. Vanuit verschillende hoeken kwam er hulp: studenten die de maaltijden wilden rondbrengen, Shell die zijn keuken en koks beschikbaar stelde, het World Forum die ruimte voor de distributie aanbood en de gemeente had nog wel een opslagplaats beschikbaar. Zo kon de Participatie Keuken duizenden Hagenaars gedurende de gehele coronaperiode helpen. 

"Het eten is een middel, niet het doel. Dat is de ontmoeting met andere mensen uit de buurt. De beweging die je creëert, daar gaat het om.”

Vrijwilligers

Inmiddels is de Participatie Keuken uitgegroeid tot een begrip in de stad. Ze organiseren wekelijks aanschuiftafels voor zo'n 1000 mensen. Iedereen is welkom om aan te schuiven maar vooral ouderen zijn trouwe bezoekers. "Er is niks zo mooi dan te zien hoe iemand bij ons aan tafel komt en nieuwe vrienden maakt. Een mevrouw is zelfs op vakantie geweest met een vriendin die ze hier heeft leren kennen!” vertelt Ben trots. Ben zou graag nog meer mensen willen bereiken: "Onze droom is om 10.000 of 20.000 ontmoetingen per week waar te maken, samen met onze partners in de stad en samen met de ruim 1000 vrijwilligers die zich via de Participatie Keuken inzetten. Het succes is aan hen te danken. Zonder gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers hebben we geen waarde”, aldus Ben.

Stad van vrede en recht, wat houdt het precies in?

125 jaar geleden werd de eerste Haagse Vredesconferentie (1899) gehouden. Een historisch moment dat het begin markeerde van een nieuw tijdperk voor Den Haag. Vertegenwoordigers van 26 landen maakten toen afspraken over oorlog en wapens. Ook werd het Permanent Hof van Arbitrage, dat nu in het Vredespaleis zit, opgericht. Dat is een hof waar landen vrijwillig naartoe kunnen gaan om hun conflicten op een vredige manier op te lossen. In de jaren die volgden kwamen steeds meer internationale organisaties naar Den Haag die werken aan vrede en (internationaal) recht. Inmiddels zijn er in Den Haag ruim 400 internationale organisaties. Daarom staat Den Haag al 125 jaar bekend als stad van vrede en recht. 

Klik hier voor meer informatie over het jubileumjaar en andere activiteiten.

vredesconferentie

Wanneer zijn de volgende vredediners?

  • Woensdag 12 juni 2024 in Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155, 2592 TH Den Haag 
  • Woensdag 26 juni 2024 in de Abdijkerk,Willem III-straat 40 2552 BS Den Haag
  • Vrijdag 12 juli 2024 in Dienstencentrum Copernicus, Daguerrestraat 16, 2561 TT Den Haag

De diners zijn gratis. Aanmelden kan via www.deaanschuiftafel.nl  Alle edities en aanschuiftafels zijn te vinden op de website.