icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Waterbuffer Cromvlietpark

Waterbuffer Cromvlietpark

8 juli 2022

Het Cromvlietplein was aan vernieuwing toe; het was een lang gebied met asfalt, hekken en brede stoepen. Op dit moment is het niet meer voor te stellen hoe het plein er eerst uitzag. De gemeente Den Haag heeft samen met haar bewoners, ondernemers en de Coalitie Laak samengewerkt om te komen tot het Wijkpark Cromvliet. Dit nieuwe, duurzame Wijkpark bevat onder meer:

  • 2.000 m2 extra groen, om onder andere te beschermen tegen hittestress
  • Ruimte voor scholen en verenigingen om activiteiten te organiseren
  • Podium
  • Voetbalkooi
  • Speeltuinen
  • Moestuinen
  • Verduurzaamde kinderboerderij en theeschenkerij. Hieraan zijn tevens twee sociale werkplekken gekoppeld
  • Urban Waterbuffer (UWB). 


De Urban Waterbuffer is zeer bijzonder. Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met enorme stortbuien of juiste extreme hitte en daardoor droogte. De UWB is een grote bak en werkt als wateropslag onder de grond voor de opvang van regen- en oppervlaktewater. Daarnaast zijn ook daken van omliggende gebouwen van het riool afgekoppeld en aangesloten op de UWB. Al dit water stroomt naar het centrale verzamelpunt en gaat daarna door een bio-filter van speciale planten en lagen van zand. Vervolgens wordt het opgeslagen. Bij droogte wordt het water naar boven gepompt voor onder andere de bomen, de moestuin en de kinderboerderij. 

De andere voorzieningen in het Cromvlietpark dragen ook bij aan de verschillende SDG's: zo dragen de buurtmoestuinen en de watervoorziening bij aan voedselzekerheid en duurzame landbouw (SDG 2), voorzieningen voor sport, recreatie en ontmoeting (SDG 3), speelplaatsen en kinderboerderij voor educatie (SDG 4), zorgt het voor sociale cohesie en inclusieve openbare ruimte (SDG 10), maakt het de stad inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam (SDG 11), is het een actieve oplossing voor klimaatverandering (SDG 13) en tot slot draagt het bij aan SDG 17 door de regionale aanpak. 

In samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland en het drinkwaterbedrijf Dunea ontwikkelt de gemeente zo kennis over het klimaatbestendig maken van de stad en het waarborgen van de zoetwatervoorraad op lange termijn. 
 

De werking van de UWB is beschreven in onderstaande afbeelding.

Wil je meer weten, kijk dan vooral op de volgende websites:

 

Fotografe: Valerie Kuypers

Werking Urban Waterbuffer
Urban Waterbuffer in het park

Gemeente Den Haag - Urban Waterbuffer

Werking Urban Waterbuffer