icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Nelson Ajulo-CEO at Zarttech

Zarttech overbrugt de IT- en technologiekloof tussen Afrika en het Westen - SDG 1

21 mei 2022

Ondanks grote voorraden aan natuurlijke grondstoffen wordt Afrika beschouwd als het armste continent op aarde, met veel mensen die onder de armoedegrens leven in sub-Sahara Afrika. In de afgelopen decennia is het Westen begonnen met pogingen om de Afrikaanse economie te verbeteren, in een poging de cruciale vraag te beantwoorden: Welk soort duurzame oplossingen zouden de Afrikaanse economie kunnen verbeteren? Ook Nelson Ajulo, de oprichter van ZartTech, is met deze vraag bezig geweest. Eindelijk, na een lange reis, heeft hij een oplossing gevonden die de Afrikaanse economie voorgoed kan veranderen.

Zarttech: ten gunste van zowel Afrika als het Westen

De in Nigeria geboren Nelson Ajulo is een sociale impact- strateeg, een inspirerende ondernemer en de oprichter en CEO van Zarttech. Dit bedrijf helpt bedrijven over de hele wereld door IT-teams op afstand samen te stellen met Afrika's meest getalenteerde software-experts en cybersecurityspecialisten. In Afrika trekken de meeste software-experts weg om te zoeken naar betere kansen. Deze stap is zowel schadelijk voor hen als voor de Afrikaanse economie. Dus toen Nelson zijn bedrijf oprichtte, had hij één duidelijk doel voor ogen: wederzijds voordeel creëren voor de Afrikaanse en de westerse economie. Hij is van mening dat “door wereldwijd kennis te mobiliseren, kunnen we de economische ontwikkeling maximaliseren, wat zowel de westerse als de Afrikaanse economie ten goede zal komen. Terwijl economieën genieten van de optimale prijs-kwaliteitverhouding, zorgt onze sociaal gedreven manier van werken ervoor dat bedrijven en individuen profiteren van trans-Atlantische partnerschappen”.

 

Kansen creëren op de mondiale arbeidsmarkt

Zarttech streeft ernaar om in de komende vijf jaar een zes maanden durende technische opleiding van wereldklasse aan te bieden aan meer dan 2.000 studenten, zonder vooruitbetaling. De afgestudeerden van de Academie worden aangemoedigd om samen te werken technologie bedrijven te vormen in Zarttech's Entrepreneurial Hub. Wie een loopbaantraject wil volgen, krijgt hulp via Zart Recruit. Nelson zegt: “De Academy is helemaal klaar om de jeugd in staat te stellen te concurreren op de mondiale IT-markt. Eenmaal opgeleid, zullen ze deel uitmaken van het Global Top 1% IT-talent, zodat we ons kunnen verbinden met bedrijven in economisch ontwikkelde landen.”

Zarttech biedt een oplossing voor de goedkope koopkracht en beperkte toegang tot de infrastructuur van veel Senior Tech Experts in Afrikanen – “We creëren werkgelegenheid, bieden de infrastructuur voor Afrikaanse Senior Tech Experts om op afstand goed te kunnen werken in onze hubs. Wij zorgen voor kwalitatieve laptops, stabiele elektriciteit, een stabiele internetverbinding en een degelijke werkplek”

Negatieve percepties

Het starten van een bedrijf is altijd een grote uitdaging, maar als je moet omgaan met de percepties over Afrika, wordt het nog ingewikkelder. Nelson spreekt zich eerlijk uit over de negatieve vooroordelen die westerse landen hebben over Afrika. Hij zegt: “Veel mensen in het Westen hebben de neiging om negatief over Afrika te denken. Ze denken alleen aan de negatieve geschiedenis, de misdaadcijfers en armoede, terwijl ze niet weten wat Afrikanen hen te bieden hebben. We moeten westerlingen heropvoeden over mogelijke economische voordelen tussen beide partijen.”

Den Haag verwelkomt Zarttech

Ondanks deze obstakels groeit Zarttech en heeft het inmiddels kantoren in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nigeria. Het hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag, de bekende The Hague Tech hub, vol innovatieve en ambitieuze ondernemers.

“Bij Zarttech hebben we een toekomst voor ogen waarin Afrikanen kansen krijgen om op gelijke en eerlijke basis voor en met organisaties over de hele wereld te werken. Er is geen betere plek om gelijkheid te prediken dan in Nederland.”

Zijn zoektocht naar gelijkheid komt tot uiting in de inspanningen van Zarttech om meer vrouwen in de IT te krijgen. Nelson legt uit dat slechts 0,5% van de Afrikaanse IT-ontwikkelaars vrouw is, hoewel de enige basisvereiste om er een te worden logica, motivatie en lezen en schrijven is. Onderzoek bevestigde dat vrouwen over het algemeen beter zijn in logica dan mannen, dus hij wil het weten; waarom zijn er weinig vrouwelijke IT-ontwikkelaars?

Ambities voor de toekomst

Naast zijn doel om meer vrouwen in de IT te krijgen, is Nelson vastbesloten om in zijn Academie in totaal 2000 mensen in Nigeria, Nicaragua en Nederland op te leiden. Dit zal de komende vijf jaar 2000 jongeren uit de armoede halen en 75000 levens positief beïnvloeden. Hij is van plan dit aantal binnenkort zelfs te verhogen. In zijn wereldwijde ambitie realiseert hij zich dat hij dit niet alleen kan en hoopt hij dat anderen op "dezelfde trein" zullen springen en de kloof zullen helpen overbruggen.

Hij ziet Zarttech groeien en zal over 5 jaar meer dan 5000 medewerkers van over de hele wereld hebben die samen zullen streven naar een betere toekomst voor Afrika.