icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Living Lab Scheveningen

Living Lab Scheveningen

8 juli 2022

De boulevard van Scheveningen is een dynamische plek waar veel mensen samenkomen om te wonen, werken of recreëren. Op een klein oppervlak zijn alle relevante onderdelen aanwezig voor het besturen en beheren van een stad; de haven, de visafslag, toeristische attracties, beschermd natuurgebied en natuurlijk het strand. Om deze redenen was Scheveningen voor het Smart City team van de gemeente Den Haag de perfecte locatie voor Living Lab Scheveningen. Living Lab Scheveningen is een proefomgeving waar de gemeente, bedrijven, bewoners en kennisinstellingen op zoek gaan naar slimme en digitale uitvindingen om maatschappelijke problemen op te lossen. Het uiteindelijke doel? De omgeving prettiger maken; denk hierbij aan veiligheid, duurzaamheid, sociale cohesie, economie en mobiliteit.

Aan wat voor soort slimme en digitale uitvindingen moet je dan denken? Een mooi voorbeeld is een digitaal bord dat strandgangers op basis van actuele informatie vertelt of het zeewater veilig is om in te zwemmen. Een andere innovatie is een zelfrijdende afvalrobot die sigarettenpeuken uit het zand opraapt. Zo worden ze niet door de vogels opgegeten en komen ze ook niet in de zee terecht. Nog een voorbeeld is de introductie van de intelligente lichtmast. Deze geeft zelf de onderhoudsvraag door en past het stroomgebruik aan de omstandigheden aan.  
 
Eind 2021 won het Living Lab Scheveningen de Energy and Environment Award tijdens het Smart City Expo World Congres te Barcelona. Aan dit congres deden ongeveer 700 steden uit landen over de hele wereld mee. De gewonnen prijs benadrukt hoe innovatief in Den Haag gewerkt wordt aan een veilige, duurzame en leefbare stad.  
 
Het Living Lab Scheveningen is een mooi programma en draagt bij aan veel verschillende SDG's. Het houdt de kust gezond, maakt de omgeving veiliger en prettiger en beschermt de zee.  

Meer informatie vind je op deze website.

Contactgegevens

smartthehague@denhaag.nl