icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
The Hague

Resilience Team gemeente Den Haag

8 juli 2022

Den Haag is een snelgroeiende stad; de verwachting is dat er ruim 600.000 inwoners zullen zijn in het jaar 2030. Naast deze groei zijn er ook andere grote uitdagingen, zoals de stijgende energieprijzen, klimaatverandering, digitale transitie, ongelijkheid etc. Om al deze uitdagingen aan te kunnen, is Den Haag in 2016 lid geworden van het Global Resilient Cities Network (GRCN). Dit netwerk helpt steden over de hele wereld zich voor te bereiden op de fysieke, sociale en economische uitdagingen van de 21e eeuw. Het doel is Den Haag weerbaar en veerkrachtig te maken; klaar voor de toekomst.

In de Resilience Strategie zijn initiatieven opgenomen om de stad veerkrachtig en weerbaar te maken. Veerkrachtige steden zijn voorbereid op shocks en stresses, maar kunnen daarna weer groeien en floreren. Shocks zijn acute dreigingen die de stad ontwrichten. Denk hierbij aan de voor Den Haag belangrijke acute dreigingen zoals cyberaanvallen, gevolgen van extreem weer, verstoring van de openbare orde, pandemieën, terroristische dreiging en uitval vitale diensten. Stresses zijn factoren die de stad langzaam verzwakken en kunnen uiteindelijk tot ontwrichting leiden. Voor Den Haag gaat het hierbij om klimaatverandering, armoede en schulden, segregatie, gezondheidsverschillen, digitalisering, bevolkingsgroei, beperkingen vervoersnetwerk, werkloosheid en ondermijnende criminaliteit. 

Het Resilience Team van Den Haag werkt samen met de inwoners van de stad om deze veerkrachtig te maken. Voor de verschillende initiatieven zie de website.

Hieronder staan twee voorbeelden van projecten waar het Resilience team mee bezig is. Momenteel is het Resilience team haar strategie aan het herijken. De strategie zal worden opgesplitst op alle transities die Den Haag als stad door moet gaan maken om een sterke, inclusieve, sociale en veerkrachtige stad te worden.

Projecten van het Resilience Team Den Haag

Digitaal Veilig in de Wijk

Digitale criminaliteit groeit en daarmee is het belangrijk dat inwoners van steden zich beter kunnen weren tegen deze vorm van criminaliteit. In het kader daarvan is het programma ‘Digitaal Veilig in de Wijk’ opgericht, dat wordt ondersteund door de gemeente Den Haag en Politie Eenheid Den Haag. Lees hier meer over het Digitaal in de Wijk project. 

Streetlab

Er komt steeds meer op ons af: een pandemie, klimaatverandering, toenemende ongelijkheid. Het is daarom belangrijk dat de stad Den Haag en haar inwoners veerkrachtig zijn. In het kader daarvan is in januari 2022 het Resilience Streetlab van de gemeente Den Haag van start gegaan. Tijdens dit project werken de gemeente, bewoners en andere partners samen om de veerkracht van de Noorderbeekdwarsstraat in Den Haag te vergroten. Lees hier meer over het Streetlab project