icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Vredespaleis

SDG 16: Vrede, recht en sterke publieke diensten

Rechtvaardige, vreedzame en inclusieve samenlevingen

SDG 16 wil een einde maken aan conflicten en geweld verminderen door vreedzame en inclusieve samenlevingen te bevorderen. Rechtssystemen op zowel nationaal als internationaal niveau moeten worden verbeterd en transparante instellingen moeten worden ontwikkeld. Daarbij moeten wapenstromen, corruptie en misdaad worden bestreden.

SDG 15 Den Haag vrede, recht en sterke publieke diensten
Beleid, initiatieven en organisaties

Zo draagt Den Haag bij

Onze stad staat bekend als de 'internationale stad van vrede en recht'. Ruim 200 internationale rechtsorganisaties, waaronder het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof, het Permanente Hof van Arbitrage, het Internationale Hof van Justitie en Europol zitten in Den Haag. Daarnaast vind je ook vrijwel alle buitenlandse ambassades en consulaten in Den Haag.

Toch ervaren ook inwoners van Den Haag rechtsproblemen. Daarom heeft de gemeente de handen in elkaar geslagen met The Hague Institute for Innovation of Law (HiiL). In de eerste fase van het Toegang tot Recht project zijn de rechtsproblemen van de Haagse inwoners in kaart gebracht. Inmiddels is de tweede fase van start gegaan: het bedenken van innovatieve oplossingen voor de problemen. Het rapport van HiiL is hier te lezen.

Initiatieven in Den Haag

Toegang tot Recht van Haagse inwoners

Wereldwijd hebben naar schatting 5 miljard mensen niet of onvoldoende toegang tot recht wanneer zij dat juist hard nodig hebben, de zogenaamde 'justice gap'. Ook in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, ervaren inwoners rechtsproblemen. Daarom heeft de gemeente Den Haag de handen ineen geslagen met The Hague Institute for Innovation of Law (HiiL) om de rechtsproblemen van de Haagse inwoners in kaart te brengen. Lees hier meer over dit Toegang tot Recht van Haagse Inwoners

Just Speak! cartoon expositie

Just Speak! is een initiatief van Cartoon Movement in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de gemeente Den Haag. Het is een gemeenschap van internationale stripjournalisten en fans van politieke satire. De hoofdredacteur en oprichter is Tjeerd Royaards. Bij Just Speak! worden jongeren wereldwijd tussen de 12 en 18 jaar uitgedaagd om tekeningen te maken over problemen die zij belangrijk vinden. Van 3 tot 23 mei was de Just Speak! expositie te bezichtigen in het Atrium van het Stadhuis. Lees hier meer over de Just speak! expositie. 

Toegankelijke stembureaus

De gemeente Den Haag richt tijdens verkiezingen een aantal speciale stembureaus in die toegankelijk zijn voor mensen met een (visuele) beperking. Dit doet de gemeente zodat iedereen zelfstandig een stem kan uitbrengen. Lees hier meer over toegankelijke stembureaus. 

Kinder- en Jongerenrechtswinkel

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel is een organisatie die juridisch advies geeft aan kinderen en jongeren. Dit doen ze onder andere door spreekuren en door het geven van gastlessen op scholen. Lees hier meer over de Kinder- en Jongerenrechtswinkel.