icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Haagse Markt

SDG 2: Geen honger

Een einde maken aan honger en ondervoeding

SDG 2 richt zich op het beëindigen van honger en ondervoeding en het garanderen van voedselzekerheid. Onder andere door veranderingen in de manier waarop we voedsel produceren, verdelen en consumeren. In 2030 moeten de voedings- en landbouwsector zo veranderd zijn dat ecosystemen niet beschadigd worden voor voedselproductie. Alleen op die manier kunnen we op duurzame wijze honger beëindigen en ervoor te zorgen dat mensen wereldwijd toegang hebben tot gezond eten.

SDG 2 geen honger den haag
Beleid, initiatieven en organisaties

Zo draagt Den Haag bij

Den Haag draagt zowel op lokaal als op mondiaal niveau bij aan SDG 2. Nederland is de tweede grootste exporteur van voedsel ter wereld. De Haagse regio, met de Westlandse tuinbouw in de achtertuin, is verantwoordelijk voor een groot deel van de geproduceerde groenten en fruit. Onze tuinders produceren zeer efficiënt, met zo min mogelijk water en energie. De high-tech kassen die hier worden gemaakt, worden wereldwijd gekocht en staan zeer hoog aangeschreven. Daarnaast hebben we in Den Haag een groot aanbod aan (burger)initiatieven zoals Conscious Kitchen, de Haagse Soepbus en Eetbaar Zuiderpark. Zij zorgen ervoor dat inwoners van Den Haag te eten krijgen.   

Initiatieven in Den Haag

Conscious Kitchen

Conscious Kitchen is een team van idealisten dat voedselverspilling tegengaat. Dit doen ze door voedsel van goede kwaliteit dat eigenlijk weggegooid gaat worden, te redden. Hier maken ze heerlijke maaltijden van voor de community. Lees hier meer over Conscious Kitchen.

Stadslandbouw Den Haag

Actief aan de slag gaan met stadslandbouw is niet alleen leuk, maar heeft ook positieve effecten op je gezondheid. Onderzoeken geven aan dat de kleur groen een positief effect heeft op de mens. Door te werken in een moestuin blijf je in beweging en kun je ook mentaal ontspannen in de frisse lucht. En vooral niet te vergeten, mensen doen veel sociale contacten op als ze betrokken zijn bij een stadslandbouwinitiatief. Ze kunnen hun kwaliteiten laten zien en doen ook nog werkervaring op. 

Wist je dat volkstuintjes niet de enige vorm van stadslandbouw zijn? Zo bestaan er ook buurttuinen, stadsimkers en stadsboerderijen. Lees hier meer over stadslandbouw Den Haag.

Haagse Soepbus

De Haagse Soepbus is er voor alle Haagse inwoners die, om welke reden dan ook, geen toegang hebben tot reguliere voedselverstrekking. Dagelijks geven vrijwilligers van de Haagse Soepbus aandacht, koffie en soep aan mensen die 'het hoofd met moeite boven water kunnen houden'. Lees meer over de Haagse Soepbus

Lekkernassûh

Lekkernassûh is een gemeenschap van mensen die samenwerkt op basis van een visie voor een eerlijk, lokaal voedselsysteem in en rondom Den Haag. Lees hier meer over Lekkernassûh.