icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Afval

‘Schoon, doen we toch gewoon?’ - verhalen van de mensen die Den Haag schoonhouden

3 februari 2023

Met de campagne ‘Schoon, doen we toch gewoon?’ richt de gemeente Den Haag zich op de verhalen van al de mensen die bezig zijn om de stad schoon te houden. Niet alleen straatvegers en vuilnisophalers, maar ook de mensen die geven om hun eigen buurt en zelf de handen uit de mouwen steken.

Inspireren en informeren

'Schoon, doen we toch gewoon?’ is een aanpak die bijdraagt aan verschillende SDG's zoals schoon water, een duurzame stad, leven op het water en leven op het land. De campagne focust zich op alle soorten afval en op verschillende plekken in de stad. Denk aan afval dat naast containers wordt gezet, maar ook zwerfafval op het strand, in de parken, op scholen en bij winkels. Dagelijks zijn heel veel mensen aan de slag om de stad schoon te houden.

Door enthousiaste Hagenaren uit te lichten, inspireert de campagne om zelf in actie te komen. Zo zorgt de videoserie 'Afvalaanpakkers' en het verhalenplatform 'Haagse Handen' voor achtergrondverhalen van Haagse burgers, initiatieven en straatvegers die zich inzetten voor een schone stad. Daarnaast geven de 'Afvalpuntjes' video's de nodige achtergrondinformatie en voorlichting. In elke aflevering staat een ander Haags afvalonderwerp centraal. Ook komen tips naar voren over hoe met je afval om te gaan en hoe we samen de stad schoonhouden.

Acties

‘Schoon, doen we toch gewoon?’ organiseert acties en campagnes om zoveel mogelijk Haagse burgers te bereiken en voor te lichten. Tijdens de Actie Schone Buurt die twee keer per jaar plaatsvindt ondersteunt, faciliteert en promoot de gemeente lokale opruimacties. Denk hierbij aan het uitdelen van afvalknijpers en het organiseren van activiteiten zoals ploggen (joggen + 'picking up' zwerfafval), suppen of een rondleiding door een boswachter.

In de zomer van 2022 werd een SUP-actie georganiseerd om de Haagse grachten schoon te maken. Geïnteresseerden konden gratis een SUP-plank lenen en zwerfafval uit het Haagse water vissen. De actie was een groot succes en zorgde voor bewustwording van de gevolgen van afval in het water.

sup

Meer informatie

Zon, zee en een rookvrij strand

'Schoon, doen we toch gewoon?' is een campagne van gemeente Den Haag. Het vertelt de verhalen van mensen die bezig zijn om de stad schoon te houden. Van straatvegers tot aan vuilnisophalers, maar ook mensen die geven om hun eigen buurt en zelf de handen uit de mouwen steken. Mensen waar we trots op zijn!