icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Frans Pas voorzitter van bestuur Stichting Haagse Soepbus

SDG 2 in Den Haag

26 september 2022

De collectieve deadline voor de 17 Sustainable Development Goals (SDG's) is in 2030. Dat is nog maar 8 jaar. Den Haag heeft zich gecommitteerd aan deze doelen. Een van deze doelen is ‘Geen Honger’, SDG nummer 2. Dit doel gaat over het bereiken van voedselzekerheid, het verbeteren van voeding en het bevorderen van duurzame landbouw.

Voedselvoorziening in Den Haag

De plannen van gemeente Den Haag zijn te lezen in de voedselstrategie (H)eerlijk Haags. Hieronder valt bijvoorbeeld het Fairtrade inkopen (waarbij boeren een eerlijk loon verdienen) en het vergroten van het vegetarisch aanbod in de gemeentelijke kantine. In Den Haag voorziet Voedselbank Haaglanden ongeveer 2000 huishoudens van directe voedselhulp. Een ander initiatief is De Haagse Soepbus, beschikbaar voor alle Haagse burgers die geen toegang hebben tot reguliere voedseluitgifte. De vrijwilligersorganisatie geeft aandacht, koffie en soep aan mensen in nood. De gemeente steunt ook plannen voor duurzaam voedsel en adviseert makers via het digitale loket Stadslandbouw in Den Haag. Ook bestaan stadsboerderijen en een grote schooltuin om bewoners voor te lichten over gezond eten en waar het voedsel vandaan komt.

Samenwerkingen voor beter voedsel, duurzamer voedsel en minder verspilling

Met ondersteuning van de gemeente werken verschillende organisaties en bewoners samen aan sociale een duurzame voedselvoorziening. Enkele hiervan zijn:

Conscious Kitchen, waar één keer per week vrijwilligers koken met 'geredde' groenten die anders weggegooid zouden worden. Zo creëert de organisatie bewustzijn over voedselvoorziening en vergroot de gemeenschapszin. Je kunt aanschuiven voor diners bij Conscious Kitchen en zelfs eten mee naar huis nemen dat anders zou worden verspild;

ImpactCity is een programma van gemeente Den Haag waarmee startups en scale-ups met een sociale of ecologische impact worden ondersteund met advies en financiering. Ook organiseren ze evenementen (bijvoorbeeld: ImpactFest) waarin startups, investeerders en andere impactmakers samenkomen om van en met elkaar te leren;

De Food Waste City Challenge, waardoor hotels minder voedsel verspillen door het slim in te kopen, op te slaan en te bereiden. In het verleden heeft het 40% voedselverspilling bespaard;

Greenport West Holland die werkt aan een duurzamere toekomst voor de regionale tuinbouw met zowel nationale als internationale impact. Eetbaar Zuiderpark werkt aan “(...) gezonde, groene stad in onze tuinen.” Dit is gebaseerd op de drie principes van permacultuur (zorg voor de aarde, zorg voor mensen en teruggave van restjes aan aarde en mensen - 'Fair Share');

Het Eetbare Park zorgt voor locaties waar bewoners praktijkvoorbeelden van een duurzame samenleving kunnen opzetten en veel kunnen leren op het gebied van voedsel, energie, grondstoffen en afval;

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de samenwerkingen waarvan er nog meer moeten worden gecreëerd. De 17 SDG's zijn afhankelijk van elkaar en vereisen actie over de hele linie. Initiatieven voor stadslandbouw gaan verder dan alleen SDG 2 en richten zich op SDG 3 (Goede gezondheid en welzijn), SDG 10 (Verminderde ongelijkheden), SDG 11 (Duurzame steden en gemeenschappen) en SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie). Door inwoners te betrekken bij het samenwerken in hun buurten, kunnen de levensomstandigheden worden verbeterd. Ook kan zo de stad duurzamer worden gemaakt, de sociale cohesie worden versterkt en kunnen individuen sterker worden.

Maar je hoeft geen samenwerking of organisatie te hebben om impact te maken. Door deel te nemen aan duurzame activiteiten (zoals hierboven benoemd) en zelf kleine aanpassingen in je dagelijkse leven door te voeren, kun je bijdragen aan verandering. Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijst om zo te voorkomen dat je te veel voedsel koopt. Controleer je voorraadkast, koelkast en vriezer nog een keer voordat je een lijstje maakt; op deze manier weet je precies wat je moet kopen en welk voedsel je eerst moet eten. Je kunt zelfs de levenscyclus van je voedsel verlengen door het te fermenteren, te dehydrateren of te beitsen. En het allerbelangrijkste: blijf nieuwsgierig en blijf leren.

Met iedereen die meedoet, van organisaties tot individuen, kunnen we onze doelen bereiken en een betere wereld creëren!